Julkaistu Radiomaailmassa 6–7/2010
Pentti Stenman
Takavuosina yritin olla nauramatta, kun katselin Bilteman suomennetun luettelon omatekoisia termejä. Varsinkin satelliitti-TV-komponenttien esittelyssä oli katalookin suomentaja käyttänyt luovuuttaan. Myös netin keskustelupalstoilla omatekoiset asiantuntijat julkistivat käsityksiään ruotsalaisfirman tuotteista. Monien mielestä kuitenkin tuotteiden hinnan ja laadun suhde on aivan paikallaan. Niinpä kun keväisen ulkomaanmatkan alla osui luettelosta silmiin ”Radio, jossa muistipaikat kanaville” n. 25 euron hintaan, hankin laitteen kokeillakseni, mitä lomapaikassa kuuluisi.
Biltema 24-505 on ulkoisesti mukavan tuntuinen, siisti ja tukeva. Kotelon pinta on jotakin kumimaista ainetta, josta saa helposti hyvän otteen. Painikekytkimet toimivat täsmällisesti ja 60-senttinen teleskooppiantenni tuntuu jämäkältä. Mitään kierrettäviä säätimiä siinä ei ole, sekä taajuutta että äänenvoimakkuutta ohjataan painikkeilla. Radiossa on FM:n (87,5 – 108 MHz) ja keskiaaltojen (522 – 1620 kHz) lisäksi pitkät (153 – 279 kHz) ja lyhyet (2,30 – 21,85 MHz) aallot. Lyhytaaltoalue kattaa siis myös tropiikkibandit aina 120 mb:n alueeseen asti. Muistipaikkoja on 10 per aaltoalue. Radion valmistajasta tai edes valmistusmaasta ei ole mitään tietoa, ilmeisesti laitteen koti on jokin lukemattomista idän hikipajoista. Erittäin todennäköisesti muutkin elektroniikkatavaratalot myyvät samaa radiota omalla logollaan koristettuna.
Ensimmäiset kuuntelukokeet keskustan kerrostaloasunnossa menivät aika lailla odotetusti. FM-asemat kuuluivat hyvin, mutta pitkillä ja keskiaalloilla ei kuulunut muuta kuin pärinää. Lyhyiltä aalloilta löytyi muutamia FS-asemia pelkän teleskoopin avulla. Pärinä tai sirinä on ilmeisesti suurimmalta osalta peräisin tämän radion näytöstä. Voimakkaita signaaleja kuunneltaessa se ei haittaa, mutta heikkojen signaalien kohdalla radion automaattinen vahvistuksensäätö nostaa pärinän kiusallisen vahvaksi.
Radiossa on myös antenniliitäntä. Yhdistin siihen kokeeksi ALA-1530-antennini, ja se toi esille aivan toisen luonteen pikkuradiosta. Häiriöt vähenivät ja asemia kuului enemmän, mutta eihän 24-505 silti mikään liikennevastaanotin ole hyvänkään antennin päässä. Jollakin taajuudella pikkuradio kuuli aseman, jota IC-R75 ei suostunut noteeraamaan, eli jo ALA aiheutti pikkuradioon harhoja. Kymmenmetrinen ulkolanka vapaa-ajan paikassamme aiheutti samanlaisia ongelmia varsinkin tropiikkibandeilla. Vähiten häiriöitä ulkoantennista tulee silloin, kun antennilanka on kytketty radioon riittävän löysästi esimerkiksi niin, että langan eristetty pää on lenkillä teleskoopin ympärillä. Saattaa olla, että kun asemien signaalit ovat heikkoja, radion vahvistus nousee niin suureksi, että harhojen osuus lisääntyy. Tai ehkä radion IC-piirien suunnittelussa ei tropiikkibandeilla ole ollut merkitystä.
Radiossa ei ole jatkuvaa taajuudensäätöä, vaan taajuus muuttuu painiketta napsautettaessa MW:llä 9 kHz:n ja SW:llä 5 kHz:n portain. Toisaalta radion valintatarkkuus on niin huono, ettei lähettimen taajuuden pieni poikkeaminen normaalista ole mikään ongelma. Kun taajuudenmuutospainiketta pitää sekunnin verran painettuna, laite etsii seuraavan voimakkaan aseman.
Yleisesti ottaen pidän tätä Bilteman pikkuradiota aivan kelvollisena voimakkaiden ulkomaanlähetysten kuunteluun. Varsinaiseen DX-kuunteluun siitä ei juuri ole, maailmanradioidenkin joukossa se sijoittuu kevyeen tai höyhensarjaan.
24-505:n hankinta on helppoa, laitettahan on jatkuvasti saatavana Bilteman postimyynnistä. Jos ei halua sijoittaa lähes puolta radion hinnasta lähetyskuluihin, voi käväistä Bilteman myymälässä. Ainakin Helsingin-myymälässä sitä näkyi olevan iso kasa toukokuun 2010 lopulla. — Joitakin vuosia myöhemmin tsekattaessa tätä radiota ei enää firman valikoimissa ole näkynyt.
Tosi lomakuuntelussa en sitten päässytkään pikkuradiota kokeilemaan, kiitos huhtikuussa 2010 lentoliikennettä haitanneen tuhkapilven.