Hirsiä päällekkäin

3.9.2005

Kolme kuukautta aikaisemmin tulleita hirsipaketteja pääsi lopultakin ihailemaan. Ovatpa ne vaaleita ja hyvänhajuisia…

12.9.2005

Ensimmäisiä hirsiä sovitettuna perustuksen päälle

18.9.2005

Pari alinta hirsivarvia paikoillaan.

Nyt tuntui vahvasti, että huvilahan tehdään huvin vuoksi. Miksiköhän nämä perustusvaihetta kevyemmät ja palkitsevammat työvaiheet niin usein jätetään ammattilaisille? Minusta aivan suotta. Levittelin ja lajittelin hirsiä pihalle hirsirakennuskurssin oppien mukaisesti, mutta miltei kaikki hirret olisi saanut käyttöön oikeassa järjestyksessä suoraan paketistakin.

20.9.2005

Kehikko alkaa hahmottua.

Hirsien kantoon sain palkatuksi apulaisen viereisestä kylästä. Valmiiksi lovettujen palikoiden paikalleen laitto ja tiivistys oli helppoa, vähän kuin legoilla leikkisi.

Hirsien väliin tuli joustava neopreenieriste ja salvoksiin lisäksi vuorivillakaista. Hirret lävistäviin reikiin junttasimme vaarnat, lyhyet puutapit, joiden pitäisi estää seinän vääntymistä. Oikealla olevan väliseinän alaosan aukko on seinän kiristystangon tiukkaamista varten.
Järvenpuoleisen seinän alkua

21.9.2005

Seuraavana päivänä talo oli tämän näköinen. Seinien noustua ylemmäs pystyttelimme telineitä tarpeen mukaan sisälle betonilaatan päälle.
Tähän tulee toinen makuukamari. Perustuksen ja hirsien välissä on bitumihuopa- ja vaahtomuovikaistat.
Sisääntulokuistia

23.9.2005

Kaikkiin nurkkiin ja seinien päihin tuli kiristystangot, joiden ansiosta hirsien välit pysyvät tiiviinä.

Kuvan ottamisen jälkeen ylös kuistin etureunan hirsien päälle tuli vielä 300 mm korkea ja kuistin leveyden pituinen kertopuupalkki, joka kannattaa kattotuolien päitä.

Lähes valmis kehikko.

Ylimmäisiä hirsiä olisi ollut tosi hankala saada paikoilleen yksin, mutta kahteen pekkaan ne nousivat helposti ylös. Pisimmät hirret olivat suunnilleen 8-metrisiä ja painoivat hieman yli 50 kiloa.

Seuraava: Vesikatto