Sisärakentamista

Huhtikuussa 2007 oli talvi jo lopuillaan ja ehdin työmaalle kolmena viikonloppuna ihmettelemään. Päätin tehdä sisäkaton ensin, etteivät lattialaudat kärsisi vaurioita telineistä.

6.5.2007 – 2.6.2007

Yläpohjan eristäminen ei ole paljoakaan hankalampaa alhaalta kuin ylhäältä päin. Kiinnitin ensin höyrynsulkumuovin kattotuoleihin ja ladoin sitten eristeet sen varaan.

Ajattelin ensin käyttää kattopaneelien naulaukseen paineilma- tai impulssinaulainta, mutta vasarapeliksihän se meni. Loppujen lopuksi naulain ei olisi nopeuttanut työtä paljoakaan.

Hataran telinelankun tilalle tein pian tukevan, runsaan metrin korkuisen työtason.

17.6.2007

Kuistin lattian runkopalkit muodostuvat kahdesta pätkästä, koska en halunnut poistaa kuistin poikki menevää alinta hirttä.

24.6.2007

Kiinnitin lattiapalkit pienten korokkeiden päälle, jotta lautalattia tulisi suunnilleen samaan tasoon kuin pesuhuoneen lattia. Teräsnaulat osoittautuivat varmaksi keinoksi kiinnittää poikittaiset naulauslaudat betoniin, mutta vaativat järeän lyöntikalun. Naulatulpat olivat lähes yhtä hyviä.

29.6.2007

Toimme nyt edellisestä muutosta yli jääneet varastossa odottaneet huonekalut kesäpaikkaamme odottamaan käyttöön pääsyä. Vuokrattu iso pakettiauto oli kattoa myöten täynnä tavaraa.

8.7.2007

Lattian naulaus kävi aika nopeasti, kun olin sahannut laudat etukäteen sopivan mittaisiksi. Pontit menivät vaivattomasti uriinsa, toisin kuin joskus, kun olen tehnyt lattiaa lautatarhan propellimateriaalista. Koska huvila jää talveksi kylmilleen, tulee lattiaan höyrynsulun sijaan ilmansulku eli vanhastaan tutun tervapahvin tapainen vahva paperi.

15.7.2007

Kun lattia ja osa väliseinien rungosta oli valmis, oli vuorossa lattian lakkaus sen suojaamiseksi.

21.7.2007

Väliseinien rungot oli helpointa naulata valmiiksi lattialla ja nostaa ne sitten pystyyn. Väliovien sopiminen paikalleen oli myös kätevintä tarkistaa jo tässä vaiheessa.

Seinien paneloinnin jälkeen makuukamarit olivat listoitusta vaille valmiit. Tuvan puolen sisäkatto ja lattia jäivät seuraavaan kesään.

27.10.2007

Yksi merkkipaalu tämäkin: ensimmäiset tulet kiukaassa.

Kuten saunan lattian viimeistelemättömyydestä näkyy, tämä on vielä tilapäinen viritys, jolla kuitenkin pystyy tarvittaessa lämmittämään myös tupaa jonkin verran.

Seuraava: Ulkorakentamista