Suuntakarttoja

Pentti Stenman

Useimmat karttaprojektiot esittävät suunnat ja etäisyydet vääristyneinä. Sen sijaan suuntakartan projektio (azimuthal equidistant projection) osoittaa oikein suunnat ja etäisyydet tietystä paikasta. Eri keskipisteistä luodut projektiot ovat erilaisia; esimerkiksi jo Lapin ja Etelä-Suomen välinen n. 1000 km:n ero kartan keskipisteissä muuttaa selvästi kaukana olevien kohteiden muotoa. Erot eivät kuitenkaan ole niin suuria, että niillä olisi kovin suurta merkitystä esimerkiksi antennien suuntaukselle.

Oheisten karttojen pohjana olevat satelliittikuvat ovat NASA’s Earth Observatoryn vapaasti käytettävästä aineistosta. Suuntakartat olen rakentanut GCMWIN-ohjelmalla ja viimeistellyt kuvankäsittelyohjelmalla. Maiden rajat vastaavat tilannetta 2013. Pyöreät kartat kattavat koko maapallon eli karttoja ympäröivän suuntaympyrän säde on 20 000 km. Alimpana vasemmalla olevan rajatun kartan suuntaympyrä on 15 000 km:n etäisyydellä keskipisteestä.

Pikkukuvien kautta voi ladata isomman tiedoston, joka soveltuu esimerkiksi seinäkartan tulostukseen: napsauta pikkukarttaa hiiren kakkosnapilla ja valitse avautuvasta valikosta ”Tallenna kohde levylle …” (tms.). Toinen mahdollisuus on ladata iso kartta napsauttamalla pikkukarttaa hiiren ykkösnapilla ja sitten tallentaa avautunut sivu. Tiedostot ovat melko isoja ja jotkut selaimet eivät välttämättä aina lataa kaikkia. Isojen karttojen tiedoston koko on 10 Mt:n luokkaa ja kuvan tarkkuus 8000 px X 8000 px eli 64 MP.

Isoja tulosteita luotettavasti ja kohtuullisen halvalla (muutamalla kymmenellä eurolla) tekeviä firmoja ei välttämättä löydy kovin helposti. Hakua voi yrittää esimerkiksi termillä ’own photo poster’.

Lappi-keskeinen suuntakartta, valtioiden ja USA:n osavaltioiden rajat sekä n. 500 paikannimeä
Etelä-Suomi-keskeinen suuntakartta, valtioiden ja USA:n osavaltioiden rajat sekä n. 500 paikannimeä.

Lappi-keskeinen projektio, maiden maarajat
Etelä-Suomi-keskeinen projektio, maiden maarajat, muutamia saarten nimiä
Etelä-Suomi-keskeinen projektio, sivujen suhde 4 : 3
Valtiot eri väreillä, joitakin satoja paikannimiä