Vesikatto

2.10.2005

Seuraavana viikonloppuna saimme kattoristikot paikoilleen muutamassa tunnissa Jukan traktorin puutavarakuormaimen ja kahden paikallisen talkoolaisen kanssa.

2.10.2005

Nythän tämä jo näyttää talolta.

9.10.2005

Näkymä keittonurkkauksen ikkunasta. Muutamat Vihdistä siirretyt entisen puutarhamme kasvit saavat olla ensimmäisen talven tilapäisesti istutettuna hiekkapenkkaan.

9.10.2005

Päätyräystäät tulevat korkealle ja toisen päädyn poikoset kiinnitin paikoilleen roikkumalla apinana kattotuolissa.

Lopulta annoin järjelle periksi ja tein yksinkertaiset telineet hirsikehikon yläreunan tasalle. Päätyräystäiden rungot veivät kuitenkin kaksi viikonloppua. Nuo poikoset – joista yksi näkyy polveni vieressä – olisi voinut laittaa paikoilleen myös katon naulauksen yhteydessä tai myöhemminkin, mutta silloin tekijöitä olisi täytynyt olla kaksi ja lisäksi päädyissä hyvät telineet.

24.10.2005

Lauantain viimeistelin päätyräystäiden runkoja ja sunnuntaina aloitin lopulta kattolautojen kiinnipaukuttelun impulssinaulaimella.

Sunnuntai-iltana alkoi sataa lunta. Paikalla poikennut Seppokin muistutti, että kattolautoja ei saisi jättää paljaaltaan talven armoille. Olin juuri tällaista tilannetta varten hankkinut ison pressun, joten kun maanantaina ei liukkaalle katolle enää ollut menemistä, levitin pressun laudoituksen suojaksi ja menin kotiin ja seuraavana päivänä töihin.

24.10.2005

Lunta ehti hieman tulla tupaan. Tuon keskellä olevan huteran näköisen styroksi- ja harkkopinon päältä oli kolme viikkoa aikaisemmin soviteltu kattotuoleja paikoilleen.

31.10.2005

Viikon aikana oli tuuli repinyt pressun irti, mutta muuta harmia se ei ollut saanut aikaan.

Viikonloppuna sain kattolaudoituksen valmiiksi ja pressun uudelleen sen päälle.

6.11.2005

Aluskatteen levitys vei seuraavan viikonlopun.

Katerullia oli tosi työläs nostaa yksin katolle ylös, vaikka ne eivät painaneet kuin kolmisenkymmentä kiloa kappale. Ennen katteen levitystä katkaisin kattolautojen päät käsisirkkelillä.

6.11.2005

No nyt saa tulla vettä ja lunta.

12.11.2005

Marraskuun puolivälissä oli ikkunoiden paikoilleen kiinnittämisen vuoro.

Ikkunat ja ovet olivat säilyneet hyvin lähes puoli vuotta tehtaan pakkauksissaan pressun alla.

13.11.2005

Ensimmäiset ikkunat paikoillaan kuistin ympärillä ja päädyssä.

Oviaukon vieressä näkyvä ulko-ovi oli tosi hankala yksin kannettavaksi: iso ja painava. Ovi ja karmi täytyi siirtää yhdellä kertaa, sillä en siinä vaiheessa löytänyt hyvin piilotettua avainta.

13.11.2005

Seinien yläosa ja päätykolmiot jäivät avoimiksi ensimmäisen talven ajaksi.

Kolmen viikon päästä joulukuun alussa sain paikoilleen loput ikkunat ja ulko-oven sekä kannoin vielä osan puutavaroista suojaan taloon sisälle.Tämä oli luultavasti vähän turhaa, sillä olisivat laudat ja listat pärjänneet hyvin ulkonakin kunnolla peitettyinä.

Seuraava: Rakentamista riittää